Tusea

“50% din pacientii cu Raceala sau Gripa prezinta simptomul TUSE!”

Ce este tusea?
Tusea este o reactie de aparare a organismului, care consta intr-un mecanism reflex al cailor respiratorii de a elimina secretiile(mucusul), corpii straini. Insa cel mai adesea, tusea este un prim simptom al afectiunilor respiratorii.

Tipuri de tuse
Se disting două tipuri de tuse
:

– tusea uscata
– tusea productiva

Tusea uscata, seaca sau iritativa
Tusea uscata apare in momentul in care la nivelul cailor respiratorii superioare se produc inflamatii.  Episoadele de raceala si gripa produc/debuteaza cu tuse uscata, datorita faptului ca , creierul nostru percepe aceste inflamatii ca pe diversi corpi straini care trebuie eliminati.

Tusea productiva
Tusea productiva apare ca urmare a unei secretii sporite de mucus la nivelul plămanilor.  Este caracterizată ca fiind  tusea din cosul pieptului si  este asociata cu senzatii  precum presiune, disconfort in zona toracelui.
Acest tip de tuse se manifesta prin productie de mucus , care bocheaza caile respiratorii, ingreunand respiratia. De retinut este faptul ca episoadele de raceala si gripa debuteaza cu tuse uscata care se transforma, ulterior, in tuse productiva. Pe masura ce raceala avanseaza, se produce o cantitate mai mare de mucus.

Cauzele tusei
Majoritatea episoadelor de tuse sunt produse de infectii virale.

Medicii specialisti clasifica tusea dupa perioada de actiune:

  1. Tuse acuta ( sub 3 saptamani) – poate fi provocata de raceala, gripa, laringite, sinuzite, bronsite;
  2. Tuse cronica ( peste 2 luni) – poate avea multiple cauze (ex.: astm, alergii, reflux gastro-esofagian etc) şi de aceea, adresarea la medic în această situaţie este obligatorie.