Natural

Lumea plantelor este o sursă inepuizabilă de soluţii la problemele de sanatate. Cele mai vechi dovezi ale utilizarii plantelor in scop medicinal ne-au ramas de la indieni, sumerieni si egipteni.
In zilele noastre, plantele sunt considerate a fi o sursa terapeutica importanta. Un raport ce dateaza din 1985 arata ca 80% din populatia globului inca se bazeaza pe efectele terapeutice ale plantelor.

Socul (Sambucus nigra L)

soc1

Socul sau Sambucus nigra L. face parte din familia Caprifoliaceae şi creşte spontan în Europa, Asia de Vest şi Centrală şi nordul Africii. Utilizarea socului ca plantă medicinală este cunoscută încă din antichitate. În secolul II e.n., în Grecia, Galenus recomanda socul împotriva guturaiului şi excesului de mucus.
– Cultura de soc a fost introdusa la noi in urma cu 20 ani.
– In remediile natural se folosesc atat florile de soc, cat si fructele de soc.

Florile de soc – sunt utilizate tradiţional în tratamentul stărilor gripale şi în catarul nasal cronic. De asemenea florile de soc promovează perspiraţia prin relaxarea porilor pielii şi astfel ajută la eliminarea toxinelor prin piele. Studiile recente , arata faptul ca florile de soc reduc secreţia de mucus, posedă acţiune antiiflamatoare. Fructele de soc au proprietăţi antivirale, antiproliferative şi antioxidante. Responsabile pentru activitatea antioxidantă sunt antocianineii, pigmenţi hidrosolubili cu activitate antioxidantă crescută.

Cimbrul (Thymus vulgaris)

cimbru

Thymus vulgaris sau cimbrul-de-cultură, face parte din familia Lamiaceae şi este utilizat de oameni din timpuri stravechi în alimentaţie, medicină şi cosmetică.
În Antichitate sumerieni şi egiptenii foloseau cimbrul pentru îmbalsămare, iar romanii pentru împrospătarea aerului. Era folosit de asemenea pentru aromatizarea brânzei şi a băuturilor alcoolice. În Evul Mediu, cimbru era folosit în armată pentru încurajarea cavalerilor.

În zilele noastre, în Europa, cimbrul este printre plantele recomandate frecvent împotriva afectiunilor cu componentă inflamatorie de la nivelul căilor respiratorii.

Studiile arata faptul ca  cimbrul are actiune :

 • Spasmolitica
 • Antitusiva
 • Expectoranta
 • Secretomotorie
 • Antibacteriana (datorita uleiului volatil de cimbru)

Vitamina C (Acidul ascorbic)

foto-vitamine

Acidul ascorbic sau vitamina C, face parte din grupa vitaminelor hidrosolubile şi este descoperită de savantul Szent-Gyorgyi Albert.

Corpul uman nu produce vitamina C si nici nu o depoziteaza. Este extrem de important sa includem in dieta zilnica produse ce contin vitamina C. Deşi o dietă echilibrată asigură necesarul zilnic de vitamina C este important ca mai ales pe perioada de răceală şi gripă să aducem un aport suplimentar.

Ciubotica cucului (Primula veris)

Ciuboțica-cucului-Primula-officinalis

Primula veris (L.) sin. Primula officinalis (L.) şi Primula elatior (L.) Hill, cunoscute popular ca ciuboţica cucului, fac parte din familia Primulaceae şi sunt răspândite în centrul şi vestul Europei şi Asiei.
Printre efectele terapeutice recunoscute , se numara :

 • Antioxidant
 • Antiinflamator
 •  Antispasmatic
 • Expectorant
 • Secretolitic

Ciuboţica – cucului a este utilizată în mod tradiţional cu succes in tuse, bronsite, dureri de cap, etc.

Acetil-cisteina

Acetil-cisteina este forma stabilă a aminoacidului cisteină.
Cisteina coordoneaza multe funcţii fiziologice şi se regaseste în toate ţesuturile organismului. Cercetătorii au constatat că cisteina transportă nutrienţi spre limfocite şi fagocite, care sunt celule importante ale sistemului imunitar. Deficienţa de cisteina în organism poate interfera cu buna funcţionare a sistemului imunitar.

Ca forma stabila a aminoacidului cisteina, utilizarea acetilcisteinei in medicina, dateaza din 1960. Prima varianta folosita , sub forma de solutie cu o concentratie de 5% pana la 10% de aceticisteina folosita in aerosol, a dovedit un puternc efect mucolitic.

In 1970 au aparut primele forme de produse cu acetilcisteina sub forma orala, care se absoarbe rapid şi aproape complet.
Studiile au aratat faptul ca Acetilcisteina are efecte terapeutice pe :

 • Tusea prductiva
 • Bronsita acuta
 • Gripa

Principalele actiuni ale acetilcisteinei sunt :

 • Mucolitic
 • Antiinflamator
 • Antioxidant
 • Imunostimulator

Studiile au relevat un  profil de siguranta ridicat la administrarea de acetilcisteinei.