Categorii:
Articole
Share:
Facebook
Twitter

Ce nu stim despre tuse?

Daca ar fi sa cautam o definitie exacta, am spune ca tusea este o reactie de aparare a organismului, care consta intr-un mecanism reflex al cailor respiratorii de a elimina secretiile, corpii straini. Insa cel mai adesea, tusea este un prim simptom al afectiunilor respiratorii.

In functie de productivitatea tusei, se disting 2 tipuri de tuse:

  • tusea uscata
  • tusea productiva

Tusea uscata, seaca

Tusea uscata apare in momentul in care la nivelul cailor respiratorii superioare se produc inflamatii. Episoadele de raceala si gripa produc/debuteaza cu tuse uscata, datorita faptului ca, creierul nostru percepe aceste inflamatii ca pe diversi corpi straini care trebuie eliminati.

Tusea productiva

Tusea productiva apare ca urmare a unei secretii sporite de mucus la nivelul plămanilor.  Este caracterizată ca fiind tusea din cosul pieptului si este asociata cu senzatii precum presiune, disconfort in zona toracelui.

Acest tip de tuse se manifesta prin productie de mucus , care bocheaza caile respiratorii, ingreunand respiratia.

De retinut este faptul ca episoadele de raceala si gripa debuteaza cu tuse uscata care se transforma, ulterior, in tuse productiva. Pe masura ce raceala avanseaza, se produce o cantitate mai mare de mucus.

In aceasta situatie, tratamentul complet pentru tuse implica un: mucolitic/expectorant pentru cresterea secretiei de mucus, un antiinflamator pentru bronhiola inflamata, un antispastic pentru combaterea spasmelor si un antiviral/antibacterian pentru a actiona impotriva tuturor virusilor care conduc la aparitia simptomelor.
Un organism cu un sistem imunitar slabit, poate fi predispus la mai multe perioade de tuse si din acest motiv este important de actionat si cu un imunostimulator.

Toate aceste efecte sunt la dispozitia pacientilor prin intermediul suplimentelor alimentare. Nu uitati sa consultati si parerea medicului specialist sau farmacistului inainte de a le consuma!